2009 m. spalio 18 d., sekmadienis

Šiek tiek naujų įspūdžių

Torggelen. Torggelen – tai šio krašto žmonių svarbios rudeninės tradicijos pavadinimas. Tradicijos esmė yra eiti pas ūkininkus į svečius valgyti tradicinio maisto ir paragauti naujo šių metų vyno. O vienas iš pagrindinių patiekalų visada būna kepti kaštonai. Aš net nežinojau, kad juos galima valgyti :). Iškepa kaštonus, o tada nusilupi su nagais ir skanauji. Visai skanu :). Kaštonai panašūs kaip Lietuvoj, bet sako, kad yra dvi rūšys: viena valgoma, kita nevalgoma, nors labai panašiai jos atrodo.

Tai va, belieka paminėti, kad mes šitą tradiciją išbandinėjom su kitais Bolzano lietuviais (apie 12 lietuvių buvo ir pora užsieniečių). Kėlėmės su keltu į kalną ir ėjom pas ūkininkus valgyt (aišku ne už dyką). Dar beeidami sušokom liaudišką šokį („Bitute pilkoji, kur tu medų nešioji...“). Pripešėm iki soties, jau vos pajūdėt į galą galėjom. Bet judėt reikėjo, nes buvo vėlus vakaras, o keltai taip vėlai jau nebevažiavo. Taigi viena iš smagiausių dalių buvo eiti pėščiom nuo kalno :). Tamsu visiškai buvo, nors ir turėjom keletą prožektorių, bet vis tiek buvom pasiklydę truputi vienu
momentu :). Kelias žiauriai status... Bet nieko, per geros pusantros valandos nusigavom į kalno papėdę ir tada pėstute atgal į miestą.
http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091012Torggelen

Messner Mountain Museum. Kadangi keletas iš mūsų erasmusininkų nusipirkom dviračius (papigiai, dėvėtus), tai nusprendėm šeštadienį su dviračiais nukeliaut iki netoliese kalne esančios pilies su muziejum. Tikrai neprašovėm – nerealiai patiko. Pilies ekspoziciją sudarinėjo vienas po pasaulį pakeliavęs alpinistas. Kiek supratau, muziejaus idėja yra maždaug pademonstruoti kaip skirtinguose kraštuose atrodo kalnai ir žmonių kultūra. Labai daug tibetietiško – kinietiško stiliaus piešinių ir skulptūrų. Taip pat daug alpinizmo įrangos ekspozicijų, žymių alpinistų asmeninių daiktų ir pan. Pvz. buvo stiklainis su Edmund Hillary (pirmas žmogus įkopęs į Everestą) plaukais :). Na ir kas be ko, kadangi pilis gana aukštai, tai galima pasidairyti gražių vaizdų :).

http://www.messner-mountain-museum.it – muziejaus webpage

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091017KelioneIPili

Purple vodzka party. Tą patį šeštadienį dar spėjau sudalyvaut purple vodzka party (kažkas sugalvojo suorganizuot tokį mūsų barake). Visi turėjo violetine spalva apsirengt, o tiem, kas neapsirengė, už bausmę buvo violetine spalva nulakuoti nagai :). Dar šito parčio esmė buvo gert vodzką, kaip iš pavadinimo aišku. Daug neprisigėriau, nes jau rytojui šį bei tą buvau numatęs :). Šiaip visai smagu buvo.

Jei jau prakalbom apie parčius, tai man Bolzano parčiuose beveik visada trūksta šokių :). Dauguma parčių vyksta baruose – pubuose, kur ten į vidų net kartais sunku būna įsigrūst, o apie vietą šokt tai tik pasvajot. Labiau tokie pabendravimo parčiai. Nors būna ir su šokiais. Kas gerai, kad parčiai bent jau visada turi kokią nors temą. Pvz, Black&White party (visi turi rengtis baltai – juodai), Shisha party (kaljano partis), Helium party (visi traukia helį iš balionų ir kalba plonu balsu, kaip amerikietiškuose filmuose). Tai va tiek apie parčius. Daug jų vyksta, bet šiaip nieko ypatingo.

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091017PurpleVodzkaParty

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091010Flashback80sParty - čia iš kito parčio

San Genesio barbekiu. Tam, kad savaitgalis būtų pilnai išpildytas, tai prisijungiau prie grupėlės, kuri sekmadienį suplanavo keliauti ant kalno ir pasidaryti barbekiu. Pasirodo, kalnas buvo tas pats į kurį mes ėjom ragaut „Torggelen“. Bet nieko, vis tiek smagu buvo. Bloga žinia – paskutinis keltas nuo kalno buvo 18:00, o mes atėjom 18:03 :). Teko vėl kabarotis pėsčiom nuo kalno. Bet šį kartą paprastesnį, asfaltuotą maršrutą pasirinkom, tai viskas gerai buvo. Beje, kalnuose žiaaauriai skanūs obuoliai, kriaušės ir vynuogės (pasivogėm truputi).

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091018BBQInSanGenesio

2 komentarai: