2009 m. gruodžio 27 d., sekmadienis

Šventės, slidinėjimas ir dar šis bei tas

Slidinėjimas. Po pirmo mano įrašo bloge turbūt galvojot, kad nekoks bus iš manęs slidinėtojas. Labai norėčiau paprieštarauti, kad esu bent jau ne prastesnis už vidutinišką :). Po pirmo sunkaus karto, visi kiti kartai buvo vis lengvesni ir lengvesni. Šiandien buvau slidinėti ketvirtą kartą ir jau galiu pasigirti, kad galiu nusileisti nuo gan stačios „raudonos“ trasos be jokių pargriuvimų. Kitaip sakant jau truputi prasigudrinau, nors žinoma dar yra daug kur tobulėti.

Pas Jaunių dabar yra atvažiavę mama, brolis ir brolio žmona, tai kartu su jais buvau porą kartų slidinėti. O su slidinėjimo bilietu pasibaigė taip, kad dalinuosi jį su vienu kitu lietuviu (per pusę kainą padalinę kartu nusipirkom). Čia taip daug kas daro, mat nors ir yra ant slidinėjimo pasų nuotraukos, bet jų niekas netikrina. Tai dabar slidinėjimas man nebekainuoja, kainuoja tik slidžių nuoma. Jaunius tai slides visam sezonui išsinuomojęs, tai kartais iš jo pasiskolinu.

Slidinėjimo nuotraukos: http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091219SkiingInAlpeDiSiusi#

Bolzano žiema. Nors Bolzane paprastai labai retai sninga, šį sezoną, kažkaip mum su sniegu gan sekasi. Keletą kartų neblogai padrėbė. Dievinu sniegą. O apsnigti kalnai, tai išvis atrodo pasakiškai. Labai linksma kartais: vieną dieną matai pro langą apsnigtą kalną, kitą dieną atšyla, sniegas ištirpsta ir kalnas jau nebeapsnigtas :). Dar Bolzane iki Kalėdų veikė toks Kalėdinis turgelis centre, kur krūvą Kalėdinių suvenyrų galimėjo nusipirkt. Buvom mes ten vieną kartą nuėję su chebra Kalėdinio karšto vyno pratestuot. Na kitaip sakant, žiūrėkit nuotraukas:

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091204BolzanoZiema#

Gyvenimas bendrabutyje per atostogas. Bendrabutyje iš ~100 gyventojų dabar likom keturiese. Aš, Jaunius, Pavelas (bulgaras) ir Nihan (turkė). Dar viena turkė (Sinah) buvo pasilikus per Kūčias, bet per Kalėdas jau išvažiavo į Milaną pas draugę kažkokią. Tai tylu, ramu dabar bendrabutyje, truputi nuobodu. Užtat internetas nors kartą greitas :) (normaliom dienom pas mus jis tragiškas). O per Kūčias ir Kalėdas pasidarėm bendras vakarienes iš to ką turėjom ir ką mokėjom, ir tiek. Na, bet užtat aš turiu planą-kabaną aplankyti Lietuvėlę per Naujuosius, taip kad laikykitės!

Čia įdėjau keleta nuotraukų iš Kūčių ir Kalėdų (kartu su kitais mūsų bendro maisto gaminimo baliais)

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091004BolzanoMaistas#

2009 m. gruodžio 8 d., antradienis

Slidinėjimo sezono atidarymas

Vakar atidariau savo slidinėjimo sezoną. Čia buvo mano pirmas slidinėjimo kalnuose kartas, todėl įspūdžių nemažai.

Susimokėję už nepigias paslaugas ir apsiginklavę kas slidėmis, kas snieglentėm nuskubėjom prie keltuvo į trasas. Per savo kvailumą palikau savo slidžių lazdas keltuvo išorėje (nors šiaip keltuvo išorėje reikia palikti tik slides, tam yra specialūs dėklai), tai viena lazda vos nenukrito nuo keltuvo. Ne kartą besibraukiant jai per medžių šakas, jau maniau, kad nukris, bet šiaip taip išsilaikė.

Bet džiaugtis „sėkminga“ pradžia teko neilgai. Sulaužiau vieną savo slidžių lazdą dar net nespėjęs nučiuožti iki trasos. Stebėtina, kaip greitai jos lūžta! Vos pirmą kartą parkritau ir sulūžo. Gerai, kad nunešus sulūžusią lazdą, man ją pakeitė ir mokėti papildomai nereikėjo.

Pradžia slidinėjimo buvo katastrofiškai sunki. Kadangi jau buvau ne kartą slidinėjęs „lygumų“ slidėmis Vilniuje, maniau bus nesunku išmokti. Tačiau tarp lygumų ir kalnų slidinėjimo skirtumas labai didelis. Visų pirma, kalnų slidės daug slidenės, todėl nenuostabu, kad pirmas dalykas, kurį visi išmoksta užsidėję kalnų slides yra kaip „stabdyti“. Stabdyti reikia išskėtus kojas ir slides nukreipus įstrižai vieną į kitą. Tai pradžioj ir slidinėji visą laiką pritūpęs ir išsiskėtęs kaip koks nežinau kas. Vos pabandai atsistot tiesiau, tai pasileidi dideliu greičiu į priekį ir krenti. Dar mano trasa nebuvo pati lengviausia (pačių pradedančiųjų trasa kažkodėl buvo uždaryta), tai pradžioj dribau be perstojo, net jokie išsiskėtimai nepadėjo.

Bet nieko. Kaip A. Valinskas kažkada sakė, „ąžuolai šiltnamiuose neauga". Dar pamačiau pora pražilusių bobučių besinešant slides ir pagalvojau: „jeigu jos gali slidinėt, galiu ir aš“. Ir apskritai sunku suprast, kaip tie visi vaikai ir senukai čiuožia nežmoniškais greičiais nesuklupdami, o tu pats vos pajudi išsiskėtęs ir drimbi kas 100 m. Bet galiausiai išmokau bent išsiskėtus nepargriūti, o po to po truputi ir posūkius daryti. Paskutinį kartą jau čiuoždamas visą trąsą nenugriuvęs įveikiau.

Na galiausiai apibendrinus visai patiko. Dar galėjau pasiguosti bent tuo, kad tiem, kas pirmą kartą bandė snieglentę sekėsi ne ką geriau. Ir, beje, labai gražus kraštovaizdis slidinėjimo vietos. Reiks pagalvot apie sezoninį bilietą, nes jis nors ir nepigus, bet per 7-8 slidinėjimo kartus jau atsiperka. Beje, už slidinėjimą mes visi suplojom beveik po 50 eurų (30 už slidinėjimą, 18 už slidžių nuomą).

Čia keletas nuotraukų (ne mano darytų, o Pavelo, kuris kartu važiavo):

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091207SkiingInObereggen#