2009 m. spalio 18 d., sekmadienis

Šiek tiek naujų įspūdžių

Torggelen. Torggelen – tai šio krašto žmonių svarbios rudeninės tradicijos pavadinimas. Tradicijos esmė yra eiti pas ūkininkus į svečius valgyti tradicinio maisto ir paragauti naujo šių metų vyno. O vienas iš pagrindinių patiekalų visada būna kepti kaštonai. Aš net nežinojau, kad juos galima valgyti :). Iškepa kaštonus, o tada nusilupi su nagais ir skanauji. Visai skanu :). Kaštonai panašūs kaip Lietuvoj, bet sako, kad yra dvi rūšys: viena valgoma, kita nevalgoma, nors labai panašiai jos atrodo.

Tai va, belieka paminėti, kad mes šitą tradiciją išbandinėjom su kitais Bolzano lietuviais (apie 12 lietuvių buvo ir pora užsieniečių). Kėlėmės su keltu į kalną ir ėjom pas ūkininkus valgyt (aišku ne už dyką). Dar beeidami sušokom liaudišką šokį („Bitute pilkoji, kur tu medų nešioji...“). Pripešėm iki soties, jau vos pajūdėt į galą galėjom. Bet judėt reikėjo, nes buvo vėlus vakaras, o keltai taip vėlai jau nebevažiavo. Taigi viena iš smagiausių dalių buvo eiti pėščiom nuo kalno :). Tamsu visiškai buvo, nors ir turėjom keletą prožektorių, bet vis tiek buvom pasiklydę truputi vienu
momentu :). Kelias žiauriai status... Bet nieko, per geros pusantros valandos nusigavom į kalno papėdę ir tada pėstute atgal į miestą.
http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091012Torggelen

Messner Mountain Museum. Kadangi keletas iš mūsų erasmusininkų nusipirkom dviračius (papigiai, dėvėtus), tai nusprendėm šeštadienį su dviračiais nukeliaut iki netoliese kalne esančios pilies su muziejum. Tikrai neprašovėm – nerealiai patiko. Pilies ekspoziciją sudarinėjo vienas po pasaulį pakeliavęs alpinistas. Kiek supratau, muziejaus idėja yra maždaug pademonstruoti kaip skirtinguose kraštuose atrodo kalnai ir žmonių kultūra. Labai daug tibetietiško – kinietiško stiliaus piešinių ir skulptūrų. Taip pat daug alpinizmo įrangos ekspozicijų, žymių alpinistų asmeninių daiktų ir pan. Pvz. buvo stiklainis su Edmund Hillary (pirmas žmogus įkopęs į Everestą) plaukais :). Na ir kas be ko, kadangi pilis gana aukštai, tai galima pasidairyti gražių vaizdų :).

http://www.messner-mountain-museum.it – muziejaus webpage

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091017KelioneIPili

Purple vodzka party. Tą patį šeštadienį dar spėjau sudalyvaut purple vodzka party (kažkas sugalvojo suorganizuot tokį mūsų barake). Visi turėjo violetine spalva apsirengt, o tiem, kas neapsirengė, už bausmę buvo violetine spalva nulakuoti nagai :). Dar šito parčio esmė buvo gert vodzką, kaip iš pavadinimo aišku. Daug neprisigėriau, nes jau rytojui šį bei tą buvau numatęs :). Šiaip visai smagu buvo.

Jei jau prakalbom apie parčius, tai man Bolzano parčiuose beveik visada trūksta šokių :). Dauguma parčių vyksta baruose – pubuose, kur ten į vidų net kartais sunku būna įsigrūst, o apie vietą šokt tai tik pasvajot. Labiau tokie pabendravimo parčiai. Nors būna ir su šokiais. Kas gerai, kad parčiai bent jau visada turi kokią nors temą. Pvz, Black&White party (visi turi rengtis baltai – juodai), Shisha party (kaljano partis), Helium party (visi traukia helį iš balionų ir kalba plonu balsu, kaip amerikietiškuose filmuose). Tai va tiek apie parčius. Daug jų vyksta, bet šiaip nieko ypatingo.

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091017PurpleVodzkaParty

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091010Flashback80sParty - čia iš kito parčio

San Genesio barbekiu. Tam, kad savaitgalis būtų pilnai išpildytas, tai prisijungiau prie grupėlės, kuri sekmadienį suplanavo keliauti ant kalno ir pasidaryti barbekiu. Pasirodo, kalnas buvo tas pats į kurį mes ėjom ragaut „Torggelen“. Bet nieko, vis tiek smagu buvo. Bloga žinia – paskutinis keltas nuo kalno buvo 18:00, o mes atėjom 18:03 :). Teko vėl kabarotis pėsčiom nuo kalno. Bet šį kartą paprastesnį, asfaltuotą maršrutą pasirinkom, tai viskas gerai buvo. Beje, kalnuose žiaaauriai skanūs obuoliai, kriaušės ir vynuogės (pasivogėm truputi).

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091018BBQInSanGenesio

2009 m. spalio 6 d., antradienis

Pirmieji įspūdžiai

Taigi bandysiu rašyti blogą apie savo erasmus studijas Italijoje. Mano pirmieji įspūdžiai po nepilnų dviejų savaičių...

Kelionė. Keliavom dviese, aš ir Jaunius (mifo programų sistemų magistrantūros pirmakursis). Skridom su Ryanairu iš Kauno į Frankfurtą, Frankfurte praleidom naktį ir varėm ryte iš Frankfurto į Milaną. Po to traukiniais į Bolzano.
Šiaip miegoti oro uoste buvo nauja ir gal net įdomi patirtis (kaip pirmam kartui). Ten buvo nemažai tokių profesionalų, kurie su miegmaišiais ir pripučiamais čiužiniais miegojo, o mes tiesiog įkalėm vokiško alaus ir išsidrėbėm prie Rynairo check-in stalų ant žemės.

Nuotraukas žiūrėkit čia:

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20090922KelioneIBolzano#

Apartamentai. Gyvenam visiškai naujam bendrabutyje (jis vis dar įrenginėjamas, bet kambariuose jau viskas ok). Pro langą matosi tiesiog tobulas vaizdas – pasakiško grožio kalnai, tarsi iš atvirutės. Vien dėl šito vaizdo buvo verta važiuot. Gyvenu su Jaunium vienam butuke, bet atskiruose kambariuose (dalinamės virtuve ir vonia). Šiaip viskas super įrengta, nieko netrūksta. Gal tik lėvoka, kad nėra orkaitės, nei kambaryje, nei bendroje virtuvėje. Ai ir dar lėva, kad nebuvo jokių indų, tai reikėjo savo pirkt. Šiaip turėtume turėt dar bendrą movie/music room, bet kol kas dar neįrengtas. Dar turim treniruoklių kambarį, tik jame labai nedaug tų treniruoklių ir išvis pastaruoju metu jis kažkodėl užrakintas. Turim dar didžiulę terasą antrame aukšte, kur vakarais renkamės pabendrauti ir paskanauti pigaus ir skanaus itališko vyno :). Bet apibendrinus, tai viskas čia super, apartamentai karališki. Geriau net nei Brėmene, nors ir ten jau neprastai buvo. Tiesa, gaila, kad bendrabutis tolokai nuo universiteto (30-40 min pėsčiom). Bet galima važiuoti autobusu (15min) arba nusipirkt dviratį, kaip aš tikriausiai ir padarysiu.

Apartamentų nuotraukos čia: http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20090923BolzanoKambarys#


Maistas.
Universitete yra valgykla, kur studentai gali nebrangiai pavalgyti. Kainuoja 2 arba 3 eurus (už 3 eurus gali pasirinkti daugiau maisto). Maistas yra gan neblogas, tačiau tiesą sakant visada labai vienodas. Picos, makaronai, mėsos patiekalai (pagrinde kiaulienos), daržovės. Bet visada beveik lygiai tas pats. Tačiau kadangi galima valgyti ir kitur, o be to galima gamintis namie, tai tikiuosi pernelyg valgyklos maistas neatsibos (ne taip kaip Brėmene, kur valgiau beveik visada toj pačioj valgykloj). Kavinėse ir parduotuvėse maistas gan brangus (Bolzano yra antras pagal brangumą Italijos miestų). Bet nevalgant dažnai kavinėse ir apsipirkinėjant pigiose parduotuvėse įmanoma gyventi gan taupiai. Užtat itališkos picos ir sūriai yra labai skanūs, o vynas labai pigus :). Mes perkam vyną visada tarp 1 ir 2 eurų, o skonis tikrai neprastesnis už lietuviškų. Čia sudėjau daugumą patiekalų, ką virtuvėj sumeistravom (Jaunius gan neblogas kulinaras :) )

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091004BolzanoMaistas#

Dar blynus su obuoliais kepėm vieną rytą ir vaišinom užsieniečius, bet blynai buvo tokie skanūs, kad net nespėjom nufotografuot :). Kol kas nedaug patiekalų, bet kai valgyklos maistas nusibos, gal pradėsim daugiau meistraut :)

Miestas. Miestas čia nedidelis, apie 100 tūkstančių gyventojų. Bet labai gražus. Iš visų pusių supa kalnai. Kur pažvelgsi – matai kalnus. Be to miestas labai tvarkingas. Čia yra to pasekmė, kad jame apie pusė gyventojų yra vokiečiai. Mieste dvikalbystė – dauguma užrašų ir vokiškai ir itališkai. Mieste daug dviračių takų, mažai mašinų, autobusai atvažiuoja visada laiku ir t.t. Taigi tvarka mieste vokiška, panašiai kaip Brėmene. Vokiška tvarka, itališkas maistas, šiltas klimatas – man visai patinka šitas derinys :). Oras pas mus dabar kaip Lietuvoje vasarą – dieną virš 20 laipsniu, vakare truputi šalčiau, bet ir tai dauguma vakarų net su maikute nebūna šalta. Miesto nuotraukos: http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20090923BolzanoMiestas

Paskaitos. Dar nedaug paskaitų turėjau, tai nedaug galiu pasakyt. Bet jau matosi, kad lygis aukštesnis, nei MIFe. Universitetas turi daug pinigų, visos auditorijos gerai įrengtos, viskas nauja, viskas blizga. Dėstytojai irgi kiek girdėjau visai neblogi. Italai patys laiko, kad čia vienas iš geresnių jų universitetų. Tvarka irgi gan vokiška, kas yra privalumas. Nors tiesa su tvarkaraščio sudarymu buvo truputi sudėtingiau nei Brėmene, nes čia kai kurios paskaitos prasideda tik antrą arba trečią savaitę, dar nėra visų kursų aprašymų ir pan. Tikriausiai, kad italų įtaka įneša truputi betvarkės :). Bet nieko baisaus. Dar galutinai neapsisprendžiau, bet ko gero imsiu šituos kursus:

1. Introduction to Artificial Intelligence

2. Data Warehousing and Data Mining (šitas turi dvigubai daugiau kreditų nei kiti, todėl bus sunkesnis)

3. Formal Languages (su logika susijęs kursas. Girdėjau, kad labai geras dėstytojas

4. Internet and Mobile Services (paprogramuosiu mobiliakams)

5. Similarity Search (sekų panašumo analizė. Labai gerai, turėtų būti naudinga kaip bioinformatikui)

6. Computational Linguistics (apie kalbos atpažinimą. Bet rašytinės, ne sakytinės)


Veikla. Veiklos kol kas netrūksta ir nėra nuobodu. Kaip jau minėjau vakarais dažniausiai su erasmusininkais ir kartais kitais studentais sėdim terasoj ir dažniausiai gurkšnojam vynelį (jei nereikia anksti keltis kitą dieną) :). Visi malonūs, draugiški ir pan :). Kiekvieną savaitę būna studentų vakarėliai (jau du buvo). Ar ten įdomu priklauso nuo to, ar esi vakarėliu mėgėjas (man ten visai smagu) :). Dar visokių sporto ir kitokių veiklų siūlo studentų asociacijos. Kol kas dar niekur neužsirašiau , bet turbūt užsirašysiu į baseiną (25 eurai per semestrą). Gaila, kad jokio šokių klubo nėra universitete, nors anksčiau buvo :/. Dar vokiečių kalbos kursam užsirašiau (nemokami). Norėjau užsirašyt italų, bet kertasi su paskaitų tvarkaraščiu, tai neišėjo... Beje, Bolzano universitete labai daug lietuvių (spėju 30-40), bet kol kas su jais daug nebendrauju, išskyrus su Jaunium ir Aiste (kita erasmus studente iš Kauno). Brėmene lietuvių bendruomenė buvo mažesnė (10-15 lietuvių), todėl ir šiek tiek vieningesnė.

O svarbiausia veikla, žinoma, yra vaikščiojimas po kalnus (dėl ko aš čia pagrinde ir važiavau). Buvau kalnuose abu savaitgalius. Užpraeitą savaitgalį, buvo visai nieko, o praeitą savaitgalį buvo tiesiog super. Nuotraukas iš kalnų galite pažiūrėti čia:

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20090927KelioneIKalna#

http://picasaweb.google.com/karolis.uziela/20091004AlpeDiSiusi02#

Lauksim kol prasidės slidinėjimo sezonas, tai bus kita pagrindinė veikla :).

Tai va kol kas tiek :). Kai bus naujų įspūdžių, gal dar ką nors parašysiu. Jau pradedu pasiilgti Lietuvos, lindy hopo ir jūsų visų. Bet nieko, greit grįšiu ;)